La btt-O

Mapa mitja distància
La btt-O, MTBO o orientació en bicicleta tot terreny, es tracta d'un esport individual en què s'ha de fer un recorregut en btt el més ràpid possible.
La principal característica és que el recorregut no està senyalitzat sobre el terreny, sinó que els corredors disposen d'un mapa per enllaçar els diferents punts de pas (balises).
En el mapa hi ha marcats els diferents camins que trobem en el terreny (a part de les corbes de nivell, vegetació, etc) i aquests estan pintats diferents segons la seva amplada i la seva ciclabilitat.
A part de la condició física, el més important és escollir el camí més ràpid entre una balisa i una altra i, una vegada escollit el camí òptim, saber-lo seguir sense equivocar-se.
Normalment les curses són a contra rellotge, és a dir, la sortida es dóna a cada corredor per separat per un interval de temps determinat. Tot i això, en algunes ocasions també es pot donar el cas que es doni la sortida en massa (tots els corredors alhora).
Normalment parlem de tres durades de cursa:
Llarga distància: Temps guanyador 90' aprox
Mitja distància: Temps guanyador 50' aprox
Sprint: Temps guanyador 20 - 30'
A part, també hi ha curses per relleus, en què es fa una sortida en massa de tots els primers corredors de tots els equips. Aquests fan el seu recorregut i a l'arribada donen el relleu perquè sigui el se company d'equip que faci el recorregut (igual que el del primer corredor però amb algunes variants).
Sens dubte és una de les proves més espectaculars i emocionants. Ja que en el canvi de relleu es pot veure com van classificats els diferents equips i guanya l'equip que tarda menys temps a completar els recorreguts de tots els seus corredors.
Perquè la lectura del mapa sigui més fàcil, els corredors porten uns porta mapes enganxats al manillar de la bici, pel què en tot moment es permet la lectura del mapa.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada