dilluns, 30 de maig del 2011

Rogaine Folgueroles


Ja en tenim un altre, dissabte passat vam anar a Folgueroles a córrer el 4t Rogaine de la Copa Catalana d'enguany i 3r del meu compte particular.
En aquesta ocasió, vaig tenir el plaer de poder fer parella amb el Lleí, amb qui, tot i quedar algunes vegades per entrenar, encara no havíem pogut fer parella en Rogaine.
A quarts de 8 del matí ens trobàvem als taxis de Gironella, juntament amb d'altres corredors del COB (això dels Rogaines comença a fer escola: 3 equips homes sénior i 2 mixtes íntegrament COB i 1 sénior i 1 mixte amb presència COB).
Poc abans de les 9, arribàvem a la població Osonenca i ja hi trobàvem els nostres amics i rivals de sempre, els Bertafocs amb el Pep Mayolas i el Sebas Massagué i els Hagloffs, amb l'Ivan Artigas i el Toni Morera. Aquesta vegada, el Lleí no seria rival sinó company. Ens dirigim cap a l'Ajuntament i recollim els dorsals i la documentació, parlem una mica amb els amics que també prendran part a la cursa i ens canviem i preparem per anar a la zona de sortida. Aquesta vegada m'emporto una petita càmera de filmar per poder enregistrar alguns dels moments més interessants de la ruta.
A 3/4 de 10, ens fan el briefing i ens donen els mapes. Tenim 10 minuts per establir una bona estratègia. Fem un cop d'ull al mapa i de seguida podem apreciar que:
- Folgueroles (inici i final de la cursa) està a un extrem del mapa.
- L'eix transversal ens parteix el mapa d'est a oest i només hi ha 5 passos per poder-lo creuar.
- La meitat est del mapa és una zona boscosa i on es concentra tot el desnivell.
- La meitat oest és bastant plana i està formada, bàsicament per camps.
Després fem el càlcul de sempre: 45 balises : 6 hores = més de 7 balises per hora = no les podrem fer totes!.
De moment descartem les balises 32, 33 i 38: tres 30s que no sabem gaire com enllaçar-los i que ens aporten molts pocs punts.
Decidim, també, començar per l'est del mapa. Si podem fer la major part del desnivell a l'inici de la cursa, quan estiguem més cansats tindrem terreny pla i, de totes maneres, podrem córrer.
Sobre la marxa, anirem fent els ajustaments necessaris.
A les 10 en punt comença la cursa. Tirem ràpid per un carrer que marxa davant nostre i veiem que ni els Hagloffs ni els Bertafocs venen amb nosaltres. Ells comencen per la part plana. Qui tindrà raó?
De seguida ens situem al capdavant del grup que hem triat la mateixa direcció de sortida i, en poca estona arribem a la primera balisa. Continuem cap a la 81, que ens farà pujar i baixar i encarem la 43. Allà ja hi trobem un parell de bons equips que en surten: "bé, no han fet la 81 i han deixat escapar 8 punts". Continuem fins la 62 i ens n'adonem que ens valdria la pena canviar l'ordre de les següents. Teníem marcat l'ordre 62-82-48-72-44-73 i decidim fer 62-72-82-48-73. Així ens estalviarem desnivell i deixem la 44 que ens complica massa la vida per només 4 punts.
Arribem a la 48 en 1h03'. Era la nostra 7a balisa i ja portàvem més d'una hora. Ens és impossible fer les 45. Creiem que sí que serà possible fer-ne 6 per hora i anem adaptant la nostra estratègia per assolir aquest ritme. Objectiu immediat: arribar a la 66 en 2 hores. Fem una mica el senglar i hi arribem en 2h01'. Ja és això! Així doncs, si en fem 6 per hora, en farem 36. En podem descartar 9. De moment ja portem descartats 3 30s i la 44. "Doncs mira, si et sembla la 39 tampoc la fem, continuem per la carena i podem enllaçar bastant ràpid la 65, 77 i 90". En 3h hauríem d'estar a la 85, però només podem arribar a l'avituallament de després de la 90, on ens hi creuem amb els Hagloffs. "Ostres, ho hem fet en sentit contrari i hem coincidit a la meitat del mapa i a la meitat del temps disponible. Si fem estratègies similars però del revés, pot estar molt igualat això". Carreguem aigua i correm molt ràpid per assolir la 85. Mirem si podem passar camp a través cap a la 45 però està impossible, la vegetació és massa espessa. Canvi de plans, descartem la 45 i la 34, continuem amb 64-59-58-84 i decidim. No hi perdem massa temps i observem que per anar a la 74 hem de passar molt a prop de la 56, així que l'anem a fer. Hi arribem bastant ràpid i només ens fa desviar uns 2 minuts de la ruta. "Hem d'arribar a la 74 abans de les 4h". Correm, bevem, pugem, ens embosquem i l'assolim en 4h02'. De moment no toquem res, al final tenim unes quantes balises que podem fer o no segons ens convingui. Seguirem amb 67-47-55-75-61-51, descartem la 42 i ho hem de fer abans de les 5h. Ara el terreny és molt pla i ho aprofitem per córrer molt, MOLT. Hi arribem en 52' i la següent, la 35 en 60'. 
"Ja tornem a tenir el ritme de 6 per hora. Tenim una hora per fer-ne 5 + l'arribada". Descartem la 36 i la 53 i a veure si podem acabar amb la 41 i la 31.
En 5h52'15" arribem a meta. Allà ens hi trobem amb els Hagloffs i els Bertafocs, comentem una mica la jugada i veiem que pot anar tot bastant ajustat, però nosaltres només hem descartat 30s, 40s i un 50. Ells s'han deixat algun 70 i algun 80 pel camí.
Ens donen els resultats i comprovem que hem guanyat. Hem aconseguit 209 punts, els Hagloffs 199 i els Bertafocs 195.
Ha estat una cursa molt dura, de córrer molt i on, francament, l'estratègia no era fàcil i hi havia moltes opcions. Això ha quedat palès des del moment que hem anat sols durant tota la cursa, trobant, ajuntant-nos i separant-nos amb d'altres equips. Els Hagloffs i els Bertafocs tampoc han coincidit en l'estratègia.
Els paratges per on hem passat també eren molt espectaculars, el Castell de st. Llorenç dels Munts, els cingles que tancaven el mapa per l'est, els frondosos i verds boscos... haurien sortit unes imatges ben atractives, llàstima que no vaig trobar el moment de treure la càmera i estar-me a filmar.
M'agradaria felicitar a la resta dels corredors i participants per haver fet front a aquest repte i a l'organització, realment va ser un Rogaine que complia al 100% la filosofia del rogaine: no poder fer totes les balises, escollir la millor estratègia i molta varietat d'opcions a escollir.



Ha esta l'últim entrenament important abans del Raid Txakal que aniré a córrer la setmana que ve. Un altre raid de Copa Catalana i que pinta molt dur, amb 270km en unes 30 hores i on ens trobarem amb btt, cursa a peu, hidrospeed, caiac, patins el línia i proves de cordes. ja us ho explicaré.

2 comentaris:

  1. Bona crònica David, fins hi tot he apres alguna cosa d'Orientació i d'estratègia llegint-la!!! Enhorabona pel resultat i ens veiem al Txakal!!!

    A TOPE!!!

    ResponElimina
  2. Gracies nano. A veure si hauré d'aprendre a callar, jeje.
    Ens veiem divendres.

    ResponElimina